Dünya takviminde “İnsan Yılı”
25 Mart 2020Büyüyünce ne olmak istiyordun?
25 Mart 2020İş dünyasını izlemek bazen çok ünlü bir tasarımcının sahne şovunu izlemek gibi geliyor. Yeni trendler, yeni söylemler sanki dün yokmuş da bugün ortaya çıkmış gibi sunulan modeller, metotlar ve hizmetler… Her an değişen dinamik bir yapının içinde yepyeni sorunların ve çözümlerin ortaya çıkabileceğini kabul ediyorum. Ama bu sahne şovunun içinde insan faktörüne hala gereken önemin verilmediğini de görüyorum.
Ünlü modacıların seçtiği modeller giderek birbirinin aynı, cinsiyetsiz, aseksüel, sıfır beden ve android hissi veriyor. Ama iş dünyasındaki insan hala çok organik, çok çeşitli ve çok bilinmeyenli.
Basit sorulara dürüst yanıtlar
Tüm şirketler büyümek, kar etmek ve gelişmek istiyorlar. İş dünyasının ilk kuralı bu. Sürdürülebilir bir gelişim ivmesi yakalamazsanız, vizyonunuzu yitirme riskiniz var. Bu ivmeyi yakalamak için basit sorulara dürüst yanıtlar vermekle başlayabilirsiniz işe.
Bu soruları kimin sorduğu da önemli bir parametre.
Patron soruyorsa, soru dünyanın en basit gibi görünen fakat aslında en kompleks olan sorusu haline geliyor.
“Ben ne istiyorum”
CEO düzeyinde sorulan sorunun dayanağı belli.
‘Patron -ya da yönetim kurulu- benden ne istiyor?
Organizasyon şemasının kolları genişledikçe sorular farklılaşıyor. Ama aslında hepsinin yanıtı tek bir sorunun yanıtının dürüstçe verilmesiyle mümkün.
Ne istiyoruz? Bunu almak için ne yapıyoruz? Ne yapmıyoruz? Neyi daha iyi yapabiliriz? Neleri değiştirebiliriz? Neler değişmez? – gerçekten değişmez mi?-
Ne kadar basit sorular değil mi?
Hizalanmış hedefler
Hepimizin istekleri var, çalışanların da patronların da… Fakat birbirine yılbaşı hediyesi seçmeye çalışan 4 kişilik bir aile değiliz biz. Kim ne ister diye basit bir dedektiflik yapmıyoruz. Daha önemli bir amaca hizmet ediyoruz. İşte o amacı bilmek ve tüm çalışmaları o amaca hizalamak birçoğumuzun sorunu. Yazının başında defilelere benzettiğim söylemlerin, metotların birbiri ardına çıkma sebebi de işte bu sorunun çözülememesi.
Hem insan olarak hem de bir danışman olarak çok beğendiğim ve bir konferansta izleme şansına sahip olduğum rahmetli Murat Demiroğlu’nun şu sözlerini unutmuyorum, “İnsan yönetimini, en basit ve insan odaklı yaklaşımla fakat ciddiyetle ele aldığımızda, kendimize en uygun olan yaklaşımı oluşturduğumuzda ve hedefleri hizaladığımızda daha yaşanabilir bir dünyaya adım atmış olacağız.”
Liderlik performansı
Basit fikirlerin büyük değişimler yarattığı bir çağın içindeyiz. Amazon’un ortaya koyduğu satış fikrini düşünün. Bütün sır logosunda saklı. A’dan Z’ye her şeyi içinde bulacağınız basit bir internet sitesi! Airbnb örneğine bakın. Hiç mülk sahibi olmadan milyonlarca mülkün kiralanmasına öncülük eden sistem. Basit değil miJ
Basit sorulara dürüst yanıtlar verebilmek çok önemli bir liderlik özelliğidir. Beğendiğimiz liderleri günlük yaşamda izleme şansımız olsaydı konulara ne kadar doğrudan ve sade bir bakış açısıyla baktıklarını görürdük.
Hizalanmak basit gibi görünen son derece komplike bir hadisedir.
Ve güçlü bir liderlik rüzgarı gerektirir.
Işık Şerifsoy