En Önemli Sermayemiz…
4 Ocak 2018Tuzla Hortum Kurumsallık Çalışmalarına SenkronCoach’un Engage & Grow Çalışan Bağlılığı Programı ile Devam Ediyor
21 Mart 2018Hayat tehlikelerle dolu. İş dünyası da öyle.
Borsanın iniş çıkışları, pazara giren yabancı şirketler, teknolojideki değişikliklerle aniden işe yaramaz hale gelen iş yapış şekillerimiz, rakiplerin beklenmedik atakları, kapasite sorunlarımız, müşterinin beklentileri…
Hepsi her zaman bizler için. Tüm bunlar var ve hep olacak.
Dışardan gelen bu tehditler yetmezmiş gibi şirketlerimizin içinde de farklı tehlikelerle yaşıyoruz.
Düşük performans gösteren çalışanlar, kariyer için birbirini ezen, birbirine eziyet eden, sorumluluktan kaçan çalışanlar…
İçerideki tehlikeler dışarıdakinin aksine kontrol edilebilir, değiştirilebilir bir özellik taşımaktadır. Doğru bir şirket kültürü yaratmak çalışanlar arasında aidiyet ve güven ortamı yaratacak, kendini güvende hisseden çalışanlar ise enerjilerini birbirlerini yok etmek için değil hep birlikte daha iyiye ulaşmak için kullanacaktır. Burada elbette iş lidere düşmektedir.
Şirketlerin gerçek gücü ürünlerinde yada hizmetlerinde değil çalışanlarındadır, asıl sermaye budur. Birbirine güvenen, sorumluluk alan, birbirine yardım eden, ortak bir hedef için takım halinde hareket etmeyi başaran çalışanlardan oluşan şirketler için başarı kaçınılmazdır. Şirket içinde bu ortamı, bu güvenlik çemberini yaratacak olan da liderin kendisidir. Lider sadece kendine en yakın yada direk çalıştığı kişileri değil, her kademeden tüm çalışanları önemseyip, onlarla empati kurup güven verdiğinde ekipteki herkesde aidiyet duygusu gelişecektir.
Lider içerdeki güvenlik çemberini oluşturmak ve devam ettirmek için standartları belirleyen kişidir. Güven ortamının en önemli koşullarından biri de içeriye gelecek yeni kişilerin şirket kültürüne uygun olmalarının sağlanmasıdır.
Güvenlik çemberinde bir başka önemli unsur çemberin büyüklüğü ile ortaya çıkar. Küçük şirketlerde güven ortamını idare etmek daha kolaydır, herkes birbirini tanır, iletişim hızlı ve kontrol edilebilirdir. Ancak şirket büyüdükçe liderin sorumluluğu paylaşması ve bu konuda yönetim kademelerine güven duyması gerekmektedir.
Güven ortamında olduğunuzu anlamak kolaydır. İş arkadaşlarınızdan değer gördüğünüzü, üstlerinizin sizi koruyup kolladığını hisedersiniz. Gruptakilerle etkin iletişim içindesinizdir, sorumluluk almaktan korkmazsınız. Güven duymanın doğal sonucu işbirliği ve inovasyondur ve bunlar şirket sonuçlarına pozitif yansıyacaktır.
İnsanlara bize güvenin diyemeyiz. Güven yaptıklarımızın sonucudur.
Sizce çalışanlarınız kendini güvende hissediyor mu?
Işık Şerifsoy