“Doğru” sorunları mı çözüyorsunuz?
12 Ocak 2017
En Önemli Sermayemiz…
4 Ocak 2018
“Doğru” sorunları mı çözüyorsunuz?
12 Ocak 2017
En Önemli Sermayemiz…
4 Ocak 2018
Hepsini göster

İŞİNİZDE TASARRUFUN 8 ADIMI

İşinizde tasarruf denince ne anlıyorsunuz?
Tasarruf ondan bundan vaz geçmek değildir. Tasarruf uzun soluklu bir çalışmadır ve sadece harcamamak anlamına gelmez.

Yapılan araştırmalar firmaların harcamalarının %30’unu, müşterileri üzerinde hiç bir etkisi olmayan alanlarda gerçekleştirdiklerini ortaya koyuyor. Ancak iş hayatında tasarrufun kesin kuralları da yok. Düşünmeden yapılan tasarruflar kısa vadede rakamsal olarak iyi görünse de orta ve uzun vadede işi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğurabilmektedir.

Tasarrufda gerçek ve kalıcı sonuçlar görmek ve harcamalarınızı kontrol etmek için etkili ve insiyatifi ele alan bir kaç ip ucundan bahsedelim.

  1. İşinizin gelir-gider yapısını anlayın.
    Tasarruf yönetiminde en etkili adım budur. Bir çok firmada harcamanın nereye yapıldığı doğru kaydedilmemekte ya da doğru analiz edilmemektedir. Giderlerini yönetmek isteyen firmalar gelir kaynaklarını iyi tesbit etmelidir. Hangi ürün ve servis ne kadar kazandırıyor? En çok gelir sağlayan müşteriler hangileri?  Bu gelir akışının  sağlanması için hangi harcamalara ihtiyaç olduğu saptanmalıdır.
  1. Şirket için bölümler arasındaki çakışmaları azaltın.
    Öncelikle, şirketinizdeki çalışmalar için basit bir iş akış şeması hazırlayın. Bu size her bir departmanın diğerlerini nasıl etkilediğini anlamnıza yardımcı olacaktır. Örneğin, depo satışları nasıl etkiliyor?
    Her şirkette bir departmanın iş yapışı diğerleri tarafından etkilenir. Karmaşıklığı önlemek için, iş sahibi sürekli olarak hangi işin neden yapıldığını ve daha etkili nasıl yapılabileceğini sorgulamalıdır. İş akış şemasını bir kez yaptığınızda, muhtemelen iş süreçlerinizde bir çok gereksiz adım olduğunu siz de fark edeceksiniz.
  1. Çalışanlarınızı eğitin ve işin içine dahil edin
    Çalışanlarınızı karar verme, takım çalışması ve problem çözme alanlarında eğitin ki onlar da kendi harcamalarını daha kolay yönetebilsinler. Çalışanlarını eğiten firmalar, özellikle durgunluk dönemlerinde firmanın başarısı için birlikte çalışmayı bilen bir grup çalışan ile ektiklerini biçerler. Benzer bir şekilde maliyet yönetiminde, çalışanları aktif olarak işin içine katar, onların önerilerini dinlerseniz, hiç şüphe yok ki daha çok ve daha etkili bir çok tasarruf yolu bulabilirsiniz.
  1. İş planınıza sadık kalın.
    Her firmanın uzun vadeli bir stratejik plana ihtiyacı vardır. Maliyet yönetimi stratejinin bir parçası olmalı ve strateji tarafından yönlendirilmelidir. Harcamalar kısa vadeli kararlara göre değil, şirketin stratejik planına göre değerlendirilmelidir.  Örneğin; tedarikçinizin mallarını elden çıkarmak için fiyat düşürmesi sizin büyük bir miktar stok tutmanıza sebep olmamalı.  Firmanız müşterilerini tatmin edecek seviyede bir stok ile işlem yapmalıdır.
  1. Kolay tasarruflar
    Harcamalarınızı yönetmek istediğinizde hızlı tasarruf diye bir şey yok, bunu tekrar vurgulamak gerekiyor. Ancak elbette bazı basit değişiklikler yapabilirsiniz. Verdiğiniz hizmeti etkilemeyecek bazı küçük tasarruflar yapılabilir.

    • Tedarikçi faturalarını kontrol edin. Örneğin; unutulan indirimler olabilir. Gereksiz kapasiteden kaçının. Örneğin; gereksiz telefon hatları ya da abonelikler, vb.
    • Bariz israfları durdurun. Örneğin; tatil günlerinde ofisin ısıtılması ya da soğutulması, ihtiyaç olmadığı anlarda yanan aydınlatmalar
    • Sadece gerçekten gerekli olduğu anlarda hızlı kurye/kargo kullanın ve çalışanlarınıza da bunu uygulatın.
    • Size ihtiyacınız olan kalite de ürün ve hizmet sunacak yeni tedarikçiler arayın.
  1. Firmanızı benzerleri ile karşılaştırın
    Maliyet yönetiminin bir parçası olarak, firmanızı sektördeki benzer firmalarla karşılaştırın. Farklı harcama alanlarında sektör ortalaması nedir? Sizin harcamalarınızla karşılaştırıldığında durum nasıl?  Düzenli olarak ne yaptığınızı ve nasıl yaptığınız gözden geçirin
  1. Müşterilerinizle konuşun
    Müşterilerinzie vakit ayırın ve onlara ihtiyaçları olmayan herhangi birşey sunup sunmadığınız anlayın. Örneğin; sizin için daha pahalı bir hizmet olan “aynı gün teslimat”a ihtiyaçları olmayabilir.  Ya da paketlemeniz müşterinin ihtiyaç duyduğundan daha iyidir.Müşterileriniz, hizmetinizin hangi alanlarına ihtiyaç duyduklarını ve hangilerinin kendileri için gereksiz olduğunu söyleyecek en doğru kaynaktır.
  1. Finans kaynaklarınızı gözden geçirin.
    Tam zamanında alım (just-in-time) yöntemi ile ihtiyaç duyulan sermayeyi azaltın, daha etkili bir alacak yönetimi uygulayın, tedarikçilerden daha uzun vadeli alım yapmanın yollarını bulun. Düşük faizli borçlanmayı kısa vadeli yüksek faizlilere tercih edin ve gereksiz tüm borçlanmaları durdurun. Uygulayabileceğiniz teşvik programlarını araştırın ve başvurun.

Tasarruf etmek konusunda şimdi ne düşünüyorsunuz?

Işık Şerifsoy